Annons
Annons

Fira jul som en mijönär- 4 enkla återbrukspyssel till jul

Detta inlägg presenteras i samarbete med Miljönär.se.

Jag blev så himla glad när jag fick reda på att jag skulle få samarbeta med märkningen Miljönär-vänlig, som är ett initiativ av Sveriges kommuner och branschorganisationen Avfall Sverige. De vill genom märkningen inspirera andra till att återanvända, laga eller låna och på så sätt bli Miljönär. För att inspirera till att tänka mer långsiktigt och minska avfallet.

Annons

Som utbildad Återvinningsdesigner var detta sååå kul och idéerna flödade på vad man skulle kunna göra. Utmanade mig själv till att bara använda sådant som fanns hemma. För det finns så otroligt mycket material där hemma som man kan förvandla till ”nya” saker genom att bara tänka om. Man behöver inte köpa nytt. Man behöver bara tänka till ett extra varv.

För er som känner mig har nog listat ut att jag älskar förändring, men förändring behöver inte innebära att man behöver investera i nya saker. Man kan bara piffa till det man har hemma.

Piffa till krukan med en halskrage

Som här nedan har jag piffat till krukan med en stickad halskrage som jag trätt över krukan för att få den lite mer julig. Ett superenkelt knep som tog några sekunder att göra.

DIY miljönär julpyssel återbruk

Girlang av gamla böcker och ärvda snören

Jag gjorde en girlang av gamla böcker och tråd som jag ärvt av min sambos Mormor, hon hade en hel sypuff med band och garn som vi tog hand om när hon gick bort. Det känns alltid lite extra när man tittar igenom den fina puffen med massor av fina gamla saker.

Girlangen gjorde jag genom att riva ur sidor ur gamla böcker. Därefter vikte jag sidorna som ett dragspel och klippte små vimplar. Pappersvimplarna häftades fast på snöret.

DIY miljönär julpyssel återbruk

Att använda gamla böcker som ingen läser längre är perfekt till papperspyssel. Dessutom så är det svårt att återvinna inbundna böcker då dessa är limmade och sorterats som brännbart material. Ett alternativ är såklart att skicka boken vidare till second hand butiker. Men jag upplever att fler och fler återvinningskedjor säger nej till böcker. Då dessa blir svårare och svårare att sälja. Så som sagt, då är de perfekta som pysselmaterial.

DIY miljönär julpyssel återbruk

Måla om julkulorna

Ett knep för att skapa förändring till jul är att måla om julkulorna. Dessa röda julkulor har jag nog inte använt på 10 år, de har bara legat i jullådan och tagit plats. Nu målade jag om dem med färg som jag redan hade hemma från tidigare projekt.

DIY miljönär julpyssel återbrukDIY miljönär julpyssel återbruk

Gör dekorationer av böcker

Ytterligare ett pyssel man kan göra med gamla böcker är dessa fina dekorationer. Där jag skurit smala remsor av boksidorna. Cirkeln i mitten har jag gjort genom att rulla c:a 6 remsor mot en penna.

Därefter skar jag smala remsor i olika längd som jag vek på mitten och limmade fast på cirkeln. Så jobbar man sig runt cirkeln på samma sätt tills man fått en stjärna.

DIY miljönär julpyssel återbruk   DIY miljönär julpyssel återbruk

Funderar ni nu mer om hur Miljönär märkningen går till?

Alla verksamheter, företag eller organisationer, dock ej privatpersoner, kan tilldelas märkningen. Huvudverksamheten måste dock vara att laga, låna eller återanvända eller att på annat sätt minska avfallet. Till dessa verksamheter delas det ut ett guldmärke!

När man väl fått klartecken får man guldmärket att använda fysiskt i din lokal, digitalt i tryck eller andra media.

Bra va? 🙂

Detta inlägg presenteras i samarbete med Miljönär.se

DELA (0)
PINNA (0)

1 kommentar

profilbild_helena_nord_hogerspalt

Jag heter Helena Nord och min största drivkraft med min DIY blogg är att inspirera andra till att skapa med händerna. Bloggen handlar om DIY (do it yourself), pyssel, inredning och recept.

Utan min limpistol, färgpensel och skruvdragare i hand känner jag mig vilsen.

Jag arbetar som fotograf, bloggare och DIY inspiratör och hjälper företag med att skapa inspirerande bilder med DIY tema.

Ni hittar mig även på

www.enformavnord.se

Facebook: facebook.com/mormorsglamour

Instagram: @mormorsglamour

Pinterest: DIY Helena NordAnnons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar