Annons
Annons

Så fyndar du på nätauktion

Runt matplatsen i ateljén samlas massor av olika stolar. Alla köpta på nätauktion eller Blocket.  Så jag tänkte jag skulle passa på att berätta om mina bästa tips på hur du fyndar på nätauktion. När jag var liten hängde jag ofta med min mormor och morfar på auktioner, men nu var det väldigt länge sedan jag gick på en riktig auktion. Handlar jag något så handlar jag det på nätauktion.

Annons

matplats auktionstips

Ladda hem smarta auktions appar till din telefon

Det finns så många bra appar att ladda hem till de största auktionshusen, de är riktigt smidiga och du kan lätt lägga till de saker du tycker är intressanta i minneslistan. Sen får du en påminnelse när auktionen närmar sig slutet. Tycker det är jättebra för då slipper jag ha koll på tid och dag.

Bestäm innan budgivningen sätter igång vad du vill betala

Detta känns riktigt viktigt. Att du innan budgivningen sätter igång bestämmer vad du är beredd att betala. Så du inte dras med i en budgivning som slutar i ett pris som blev alldeles för högt för din plånbok. För det är lätt att man tänker – Bara några hundra till och hänger på i budgivningen för långt.

Handla saker innan det blir trendigt för massan

Andrahandsvärdet på saker stiger såklart om en sak blir trendig. Plötsligt är det så många fler som vill ha samma sak. Så ett tips är att antingen så ser du till att ligga först i trenderna innan de blir trendigt för resten av dina vänner. Eller så ser du till att aldrig bli trendig 🙂

Ett exempel på saker som blivit trendigt är Thonet stolarna. De har verkligen blivit superhypade de senaste åren och därför får man vara beredd att betala ett högt pris för dessa.

Nu är det till exempel fortfarande ganska lätt att fynda vackra gamla allmogeskåp på auktion till ett bra pris, för just nu är det inte så trendiga. Men tänk vilket vackert hantverk som ligger bakom, både vackra snidade detaljer och fint dekorationsmåleri.

Vänta in i det sista

Min erfarenhet är att om man väntar in i det sista med att lägga bud på en sak. Så är chansen större att få det till ett bra pris. Jag brukar inte lägga något bud alls förrän de sista två minuterna. Och det tar oss genast vidare till nästa punkt.

En och en halv minut innan då förlängs inte tiden

Om du följer en auktion och väntar med att lägga bud precis 1,5 minut innan auktionen stängs, så förlängs inte auktionen. Lägger du dock bud efter detta så förlängs auktionen med några minuter och de andra som lägger bud får några minuter till att hoppa på auktionen.

Handla när andra har semester

Mina bästa fynd har jag gjort när jag budat på saker mitt under industrisemestern. Då är de flesta mitt uppe i att njuta av sommaren och har inte riktigt samma koll på om auktionen går ut.

Läs igenom alla villkor

Den viktigaste punkten är att titta igenom allt. För det tillkommer massa avgifter utöver det bud du gjort. Som till exempel slagavgift och provisionsavgift. Det är ofta en viss procent av givet bud. Sen kan det även vara riktigt bra att titta upp så att auktionshuset ligger i närheten av dig. Så du slipper betala en massa avgifter för transport osv. Alt. att du är medveten om att det är ett auktionshus någon annan stans i landet eller i ett annat land och att du har koll på vad transporten går på för att transportera det hem till dig.

 

Oj det blev en lång lista och det är en del att tänka på, men det är så himla kul och man kan hitta massor av fina och personliga saker. Så lycka till nu 🙂

DELA (0)
PINNA (0)

Kommentera

profilbild_helena_nord_hogerspalt

Jag heter Helena Nord och min största drivkraft med min DIY blogg är att inspirera andra till att skapa med händerna. Bloggen handlar om DIY (do it yourself), pyssel, inredning och recept.

Utan min limpistol, färgpensel och skruvdragare i hand känner jag mig vilsen.

Jag arbetar som fotograf, bloggare och DIY inspiratör och hjälper företag med att skapa inspirerande bilder med DIY tema.

Ni hittar mig även på

www.enformavnord.se

Facebook: facebook.com/mormorsglamour

Instagram: @mormorsglamour

Pinterest: DIY Helena NordAnnons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar